За 12-и пореден път знаковата инициатива на WWF Часът на Земятаобедини

...
За 12-и пореден път знаковата инициатива на WWF Часът на Земятаобедини
Коментари Харесай

България и светът отбелязаха Часа на Земята

За 12-и следващ път знаковата самодейност на WWF Часът на Земятаобедини милиони хора по света. От Айфеловата кула до Операта в Сидни и от Емпайър Стейт Билдинг до Бурж Халифа в Дубай - хиляди емблематични здания изгасиха светлините за един час сред 20:30 и 21:30. Както всяка година концепцията зад самодейността беше да насърчи държавните управления, бизнеса и обособените хора да дадат своя принос към построяването на стабилно бъдеще и да показва какво въздействие могат да имат дребните действия върху огромната планета.

Часът на Земята 2019 имаше и своята съответна цел – да осведоми за световните опасности, породени от климатичните промени и загубата на биоразнообразие, както и да покаже за какво природата има значение. Тази година самодейността въодушеви голям брой съответни дейности за опазването на околната среда в международен мащаб.

В Бутан да вземем за пример, Часът на Земята беше употребен като платформа за поощряване на творчеството и нововъведенията в устойчивия метод на живот. Инициативата събра начален капитал за построяването на теоретичен център и метеорологична станциия, в които деца и младежи да се образоват за проблемите, настъпващи в следствие от изменението в климата.

Във Франция пуснаха ново мобилно приложение „ Ние действаме за положително “, което поучава хората по какъв начин да правят ежедневните си задания по един по-устойчив метод. В Перу самият президент Мартин Алберто Вискара Корнехо се включи в Часа на Земята, насърчавайки всички перуанци да понижат въглеродния си отпечатък и потреблението на пластмаса.

Временният ръководител на Световната банка Кристалина Георгиеванаписа в обществената мрежа Туитър: „ Природата ни дава живот, пази ни и прави света прелестно място. Нека да ѝ върнем услугата “. А генералният секретар на ООН Антонио Гутереш заяви, че Часът на Земята е отлична опция да покажем поддръжка за амбициозни дейности в региона на климата.

Тази година в най-голямата природозащитна самодейност, която обичайно се организира в последната събота на март, се включиха и над 70 български общини. Посланието за запазване на околната среда срещна голям интерес в София, където „ Часът на Земята “ продължи през целия ден. Под мотото „ Свържи се с природата “ програмата стартира още от сутринта. Фермерският пазар „ От нашата плантация – с обич за вас! “предложи на посетителите богато многообразие от екологични храни на дребни производители от цяла България, мобилни пунктове за преработване на текстил, остаряла техника и рискови боклуци действаха през целия ден на площад „ Батенберг “.

Кулминацията на честванията се състоя в градинката пред Народния спектакъл „ Иван Вазов “, където софиянци и посетители на столицата се причислиха към WWF в символичното изключване на светлините и се любуваха на акустичен концерт, както и на обичайното огнено шоу.

„ Часът на Земята е доста повече от 60 минути на мрачно! Инициативата има за цел да въодушеви всички да се замислим по какъв начин можем да се грижим за природата, както тя го прави за нас всеки ден. Защотоопазването ѝ е споделена отговорност на всички ни “, сподели ръководителята на WWF България Веселина Кавръкова.

За феновете на суровата естествена хубост, WWF и Българската асоциация за ски в свободен и рисков жанр проведоха особено нощно нанагорнище на Черни връх. Освен прелестно преживяване, нощният поход имаше и своята благородна идея – да подчертае неразривната връзка сред индивида и природата и да притегли публичното внимание към потребността горите, въздуха и чистата вода да бъдат допустимо най-добре предпазени.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР